Leven met aandacht

Het Stedelijk Museum Zwolle heeft voor haar nieuwe tentoonstelling 'Leven met aandacht' over zingeving en bewust leven gekozen voor een breed onderwerp.

(Door Alie de Vries)

De tentoonstelling, die loopt van 11 oktober tot 4 februari, bekijkt het leven met aandacht vanuit drie invalshoeken. "Zorg voor de ander, spiritualiteit en natuur zijn de thema's waarin leven met aandacht tot uitdrukking komt", vertelt projectleider en samensteller Katjuscha Otte die nu haar derde tentoonstelling organiseert voor het museum.

Met de afnemende ontkerkelijking is de behoefte aan verbinding bij mensen wel blijven bestaan. "Deze behoefte wordt tegenwoordig heel ruim ingevuld en dat willen we laten zien." Het traditioneel religieuze is ook aanwezig maar wordt door verschillende kunstenaars op eigen wijze belicht", vertelt Otte terwijl we bij een schaap staan dat op een stapel kranten ligt met heftig nieuws.

"De term Lam Gods wordt veel gebruikt in de kerk maar weten we tegenwoordig nog wel wat dat precies inhoud? Dat was de gedachte van kunstenaar Willem Zijlstra." Bijzonder is ook de moderne uitvoering van het schilderij Het laatste avondmaal wat in dezelfde ruimte is te zien.Dertien panelen waarvan één van goud en één zwart. Mensen met een christelijke achtergrond weten precies waar dat voor staat, anderen zegt het misschien niets.

In de bredere context van zingeving, duurzaamheid en omgaan met de natuur zien we werk van Annemarie van de Veen die laat zien dat je met dertien kledingstukken een maand lang gevarieerd gekleed kan gaan. Ook de vele duurzame initiatieven van de Zwolse Map Renes komen aan bod.

Er is ook werk te zien van de Zwolse kunstenaar Tom Waterreus. Hij maakt religieus houtsnijwerk waarbij hij zich voegt naar de vorm van het hout. In dezelfde ruimte liggen honderd stenen met daarop woorden van kunstenares Anjet van Linge. De stenen zijn te koop zijn. Zodra er een steen wordt verkocht maakt ze een nieuwe. "Wat alle kunstenaars gemeen hebben is dat ze een voortrekkersrol vervullen op het gebied van zingeving. Het zou heel mooi zijn als ze de bezoekers een aanzet geven tot het nadenken over hun eigen invulling van zingeving" aldus Otte.

Om de tentoonstelling zijn er veel activiteiten. Zo wordt er yogales gegeven, geeft Map Renes een catwalk cursus en is een kinderprogranmma waarbij kinderen kunnen knutselen. Bijzonder is ook een ballenbak voor twee personen waarbij op elke bal een zingevings vraag staat. Zo kom je tot een gesprek wat je anders misschien niet zou hebben."

Meer exposities