Spijkerhard in stelling gebracht


Het was op 1 november, een dag na 31 oktober, 2 jaar geleden dat ik, Maarten Cornelis Duifhuizen, mijn werk ‘communio sanctorum’ als een ‘Nieuwe Reformatie’ in stelling bracht. In 1517 klopte een zekere Maarten aan de deur, in 2017 klopte opnieuw een zekere Maarten aan de deur. In het eerste geval heb ik het over Luther, in het laatste geval over Duifhuizen.
Sinds 1517 is er best wel het één en ander veranderd zoals ook in het schema hieronder te zien was tijdens de tentoonstelling ‘Bij ons in de Biblebelt’, Museum Catharijneconvent Utrecht.

schema bij tentoonstelling in Museum Catharijneconvent Utrecht 2019


Een dergelijk schema vind ik verontrustend en nog steeds vertakt het zich. U zou in gedachten het schema moeten kantelen. Dan lopen de lijnen als verbindingen en krijgen alle denominaties een verticale richting. Was dat niet wat hen ten diepste dreef? Het is te hopen. Op die manier ligt ‘communio sanctorum’ erin opgesloten.

schema (gekanteld) bij tentoonstelling in Museum Catharijneconvent Utrecht 2019

Ida Gardina Margaretha Gerhardt...
Antonius Petrus Lambertus Bodar...
Jakob van Bruggen...
Nikolaas Edmond Maria Sintobin...
Feike Pieter Asma...

Zomaar vijf namen uit heden en verleden die een plaats hebben gekregen in het werk ‘communio sanctorum’. Reformatorisch-katholieken, reformatorischen, katholieken, of beter gezegd: christenen.
Ik vond het een geruststellende en bevrijdende gedachte dat er tijdens de tentoonstelling ‘Bij ons in de Biblebelt’ ook plaats was voor 1000 christenen uit heden en verleden:

Ida, Antoine, Jaap, Nikolaas en Feike bijvoorbeeld.

Zoals u leest, staan deze vijf namen op één regel, op één lijn. Het christendom is zoveel meer dan de Biblebelt!
Wij schrijven Anno Domini 2019 en roepen u op mee te werken aan de voortzetting en verspreiding van deze ‘Nieuwe Reformatie’. Luther bracht er 95 in stelling in 1517. Duifhuizen bracht er één (werk in oplage) in stelling in 2017.
Onder meer Jakob ontving een exemplaar. Er ontstond een bijzondere correspondentie. Over verbinding gesproken!
U kunt ook stelling nemen door u te verdiepen in ‘communio sanctorum’ en een exemplaar van dit werk af te nemen, misschien wel met uw eigen naam (en doopnamen) erin.



Het is lang genoeg ‘wij-zij’ geweest.
Het is, met wederzijds respect voor de verschillen, tijd voor ‘wij’, voor ‘wat verbindt’, voor ‘communio’, voor ‘communio sanctorum’.

Zie hoe deze communio zich langzaamaan uitbreidt in Europa.

Klik hier voor uitgebreide informatie over 'communio sanctorum'.

Een exemplaar van 'communio sanctorum' was eerder te zien in Museum Gouda en Museum Catharijneconvent Utrecht.

Museum Catharijneconvent Utrecht 2019


 

Meer nieuws