beeldmeditatie


TIP: Neem 15 minuten de tijd om deze beeldmeditatie te bekijken en te beluisteren.

Ik heb het werk ontdaan van expressie waardoor er voor de toeschouwer ruimte ontstaat voor de eigen expressie. In eerste instantie wordt ingezoomd op de linker kruiseling, dan op Jezus Christus, dan op de rechter kruiseling en tot slot weer uitgezoomd.
De muziek is bijna geheel gecomponeerd op slechts drie noten.
Martijn Duifhuizen, beeldend kunstenaar

‘One Divided by Zero’ is een compositie die verwijst naar het ongrijpbare van de kruisiging. In geloofstaal: God van God verlaten, wie zal dat verstaan? Eén delen door nul, levert oneindig. Begrijpen doe je het niet, er komt iets naar je toe van achter je eigen horizon. Drie panelen in het werk van Martijn Duifhuizen weerspiegelen in slechts drie noten die de basis vormen van deze klankmeditatie op basis van orgel en elektronica.
Kees Wisse, componist, uitvoerend musicus/sound engineer

Met bewondering en in stille meditatie heb ik gekeken naar 'de kruisiging', en daarbij de muziek beluisterd. Eigenlijk vul je als toeschouwer en luisteraar veel zelf in, maar tegelijk komt het middenpaneel in al zijn witheid heel sterk op je af. Het is alsof je de Verrijzenis door het gruwelijke van de kruisdood heen ziet breken.
Paul Brenninkmeijer, priester van het Aartsbisdom Utrecht

In 2019 was De kruisiging te zien in Museum Catharijneconvent Utrecht.

De Kruisiging van Martijn Duifhuizen bracht ziel in de tentoonstelling Bij ons in de biblebelt. Dit magistrale werk zorgde ervoor dat de bezoeker oog in oog kwam te staan met de essentie van het christelijk geloof. In combinatie met het muzikale werk van Kees Wisse bracht het werk een rustpunt in de tentoonstelling: een moment van overdenking. ​
Marieke van Schijndel, directeur Museum Catharijneconvent Utrecht

Marieke van Schijndel bij De Kruisiging - foto: Jaap van den Berg

Luister hier Tuam coronam spineam

Meer nieuws